wrap-up ianuarie 2018

    Bună, dragilor!
   După cum v-am promis, voi încerca să implementez și acest tip de articole. Totuși, mă cunoașteți, nu știu cât de consecventă o să fiu cu ele, dar mai vedem.


⇐ wrap-up


    Prima carte pe care am terminat-o în luna ianuarie a fost Beneath the surface de Rebecca Langham. Am primit un ARC (advanced reader's copy) de la Netgalley, iar dacă vreți să citiți opinia mea în detaliu, în limba engleză, desigur, o puteți găsi aici
    Pe scurt, cartea este un fel de utopie falsă, științifico-fantastică. Avem această specie de extratereștrii, pe a căror planetă a izbucnit un război și care, pașnici, vin să ceară azil politic pe Pământ. Guvernul îi acceptă, ba chiar cu dragă inimă, dar nimic nu este pentru ei ceea ce li s-a promis. Ajung să trăiască izolați, în condiții pe care oamenii nu le-ar putea suporta, și să fie tratați ca o amenințare, deși nu constituie una. Asta până când personajul nostru principal, Lydia, fata unuia dintre conducătorii planetei Pământ, ajunge să se infiltreze într-una dintre coloniile Outsider-ilor (nume dat extratereștrilor) și de aici încep să aibă loc schimbări majore, revolte și așa mai departe. 
    I-am dat cărții 4.5 / 5 steluțe și pot spune chiar că mi-a plăcut foarte mult, mai ales pentru o carte de debut, science-fiction. Oh, da, și avem aici și o romanță girlxgirl, care a luat naștere atât de... normal, în condițiile anormale în care se petrece acțiunea. Dacă aveți cum să faceți rost de carte, v-o recomand cu dragă inimă. Abia aștept următorul volum din serie, deși mai e ceva de așteptat, din moment ce primul abia a fost publicat.


    Următoarea carte pe care am terminat-o a fost primul volum din Frații Karamazov de F. M. Dostoievski. De mult am vrut să-i dau o șansă acestui clasic, care mi-a fost recomandat de zeci de ori, și iată că într-un final am făcut-o. Probabil nu cu opera cea mai potrivită, totuși, având în vedere că este tocmai ultima scriere a autorului înainte să moară, dar ce să-i faci, atunci când sunt pornită pe ceva, o să fac lucrul respectiv. 
    Nu prea am cum să rezum cartea altfel decât spunându-vă că este o dramă de familie destul de captivantă pe care chiar merită să o încercați, în special dacă ați mai citit alte opere ale autorului înainte și v-au plăcut. Dacă totuși este prima oară când citiți Dostoievski, nu începeți cu aceasta, deoarece este foarte posibil să vă dea impresia că vă displace autorul fără ca măcar să-l fi cunoscut cum trebuie. 
    Cărții în sine i-am dat tot 4.5 / 5 steluțe și nu vreau să vă povestesc mai mult despre ea, pentru că am în plan să fac o recenzie celor două volume imediat ce reușesc să-l termin pe al doilea (cât de curând, so stay tuned for that folks).


   


 Următoarea carte terminată este Share! Cum am învățat din social media să-i iubesc din nou pe români de Lucian Mîndruță. 
    Pentru ea am scris deja și o recenzie, pe care o puteți găsi aici, așa că nu o să mă mai lungesc foarte mult. I-am dat cărții 4/5 steluțe. Într-adevăr, nu este pentru toată lumea și poate stârni destule controverse, atât datorită autorului și personalității sale în sine, cât și a modului direct în care își exprimă opinia în legătură cu politica, unul dintre subiectele sensibile abordate în carte.
    






    O carte pe care am citit-o în ianuarie cu un singur scop, și anume acela de a mai lua o pauză de la Dostoievski, a fost Te aștept de J. Lynn, aka Jennifer L. Armentrout. O carte contemporană, new adult, aceasta pune în scenă viața nu tocmai frumoasă a lui Avery Morgansten. La 19 ani, aceasta pleacă la colegiu, îndepărtându-se de familia nu prea grijulie pe care o avea și lăsând, sau cel puțin încercând să lase în urmă toate problemele și să ia viața de la capăt. Își face prieteni noi și întâlnește și un tip (surprinzător, nu?), dar trecutul amândurora este acolo să le bântuie relația și să complice lucrurile, așa cum se întâmplă deseori, iar cei doi trebuie să rezolve lucrurile.
    Pot spune că am citit cartea foarte repede și că m-a captivat, chiar mi-a retrezit curiozitatea de mult adormită pentru cărțile de acest tip. Oricum, i-am dat 3/5 steluțe, atât din cauza atitudinii pe care o adoptă personajele în unele situații și care mi s-a părut oarecum dăunătoare, cât și a unor greșeli de traducere pe care le-am întâlnit și care m-au cam deranjat destul de mult. 
    Oricum, o recomand celor care vor ceva romance rapid și entertaining. Face parte dintr-o serie de cărți care nu au totuși legătură unele cu altele și din care eu le dețin și pe următoarele două. Am de gând să continui cu seria oricând o să simt că mai am nevoie de o astfel de carte prin care să zbori.


    Următoarea carte, sau mai bine zis poveste pe care am citit-o a fost Masca morții roșii de Edgar Allan Poe. Am ascultat audiobook-ul acesteia (în română), care a durat undeva la 20 de minute, în timp ce găteam ceva pentru cină.
    Ce trebuie să menționez - cărțile audio nu sunt genul meu, cel puțin nu acum. I-am dat 3/5 steluțe și nu cred că doar pentru că mare lucru nu s-a întâmplat în ea, dar și pentru că n-am fost extrem de atentă la tot. Este o povestire în stil gotic, a cărei premisă pleacă de la existența acestei ”morți roșii”, o boală care răpune din ce în ce mai multe suflete din regat pe zi ce trece. Ca să se protejeze, prințul Prospero decide să se închidă într-o mânăstire alături de prietenii săi nobili cei mai apropiați și având destule provizii. Ca să se distreze, nobilii dădeau diferite petreceri tematice în camerele mobilate cu gust, în timp ce în afara adăpostului lor oamenii mureau pe capete. Au scăpat oare însă aceștia de mânia morții roșii?
    Cel mai mult mi-a plăcut grotescul, atmosfera, tipicul, amprenta lui Edgar Allan Poe, observabilă în toate celelalte opere ale sale. Deși are un rating mai micuț, cred că asta se datorează în mare parte formatului cu care nu prea mă împac și cu siguranță voi mai încerca și alte opere ale autorului.

 ce citesc în prezent

    Pe lista mea de pe Goodreads figurează 5 cărți în categoria ”currently reading”:

  • volumul II din Frații Karamazov de F. M. Dostoievski, pe care vreau să-l termin chiar azi
  • Clara Voyant de Rachelle Delaney, o carte middlegrade primită via Netgalley
  • The fix de Lisa Wells, o carte de poezii primită via Netgalley
  • Your creative career de Anna Sabino, o carte de dezvoltare personală primită via Netgalley
  • Oase plângând de Nichita Stănescu, pe care o citesc on and off de vreun an de zile


    Și cam asta și cu articolul de azi, întârziat but still here. Încep să cred că îmi place să fac tipul ăsta de articole. Vouă cum vi se pare modul în care am ales să-l structurez? Dacă e să mai fie vreun articol viitor, vreți să-l scriu tot în aceeași manieră, sau să schimb ceva? Lăsați-mi sugestiile voastre în comentarii, și de asemenea părerile despre cărțile menționate, dacă ați citit vreuna, sau spuneți-mi dacă v-a atras vreuna atenția.
    De asemenea, vreau să vă mulțumesc pentru 101 urmăritori pe instagram (@hoatadecarti), înseamnă mult și în curând vom sărbători cu un giveaway! ^.^ Mai aveți contul meu de Goodreads aici și pagina de Facebook a blogului aici, în caz că vreți să stalk-uiți în timpul liber. 

xx


Comentarii

Postări populare